Wednesday, December 22, 2010

Negative effectsss of contact lense.

oh! tadi aku dah jumpa balik contact lense yang tercabut dari mata sendiri.T_T bertuah kan??well..haha.kebiasaan nye kalau contact lense kau dah tercabut dari mata memang 99.99 peratus kau takkan jumpa balik kawan.serius.*biasalah.pengalaman mengajar erti kedewasaan kan? :D

ok.ok.bila pertama kali CL (contact lense*jangan paksa aku taip byk2) tersembul dari bijik mate baru tersedar yang perempuan ini memang dah seminggu tak rela nak cabut CL kat mata sendiri sebab kalau dah nak membuta memang tiada hati nak bukak CL segala bagai.fuh.fuh.gila panjang huraian. =_=

sekali lagi.kesedaran kilat tibatiba muncul dalam hal hal penjagaan mata akibat peristiwa tadi.dengan kesedaran kilat tersebutlah cepatcepat meng'google' semua berkaitan kanta lekap.euww!lekap atau lengkap? -_-''

satu.risiko terkena infection mata.ini betul.lebihlebih lagi kalau mata kau memang tak tahan lasak dan sangat lah sensetif teramat.sebab.tak semua CL sesuai dengan kadar kelembapan atau bilangan peratus air dalam mata yang kau perlukan.satu lagi sebab kalau kau memang seorang yang pemalas gila nak cuci CL segala sebelum pakai dn selepas pakai.*terasa. -_-''

dua.CL ini amatlah ber'kos' tinggi dalam jangka masa panjang.serius.kalau spec biasa kau buat dalam 400 ringgit untuk pakai 2tahun, kau bayangkan stok CL, solution, eyedrop dan segala senjata mata lain untuk dua tahun.hmm.sangat lah costly.kalau nak merawat mata yang dah terkena infection?lebih ber'kos' kan?*lebihlebih lagi kalau tengah pokai begini. T_T

tiga.discomfort.betul.ketidakselesaan kalau kau punya CL suka jalanjalan dalam mata.lebihlebih lagi kalau kelas dalam aircond dan mata mula kering.fuh.fuh.time tu kau akan rase sangatlah tak selesa.*betul kan deeba?? :) lagi.kalau kau tengah memandu.time time tu lah CL ni nak jalanjalan.fuh.sakit hati.juga ketika menunggang motosikal.sabaaa je la.

empat.sangatlah mudah untuk hilang compared to spec.*yah!this is what happen to me.oh.terasa.terasa.it is easier to lose sebab sangat lah mini cumil kuci kuci.beli mahalmahal tup tup hilang dan tak dapat dikesan.lebih sadis kalau baru guna 2 hari.T_T

lima.CL ni jugak tak sesuai to all type of vision problem.iya.ini aku yakin.sebab kalau lah kau mempunyai kadar silau yang teramatlah tinggi (merujuk kepada diri sendiri) dan kau gila nak berjimat dan guna CL biasa, memang terangterang lah tak sesuai dengan kehendak mata.fuh.

ok.ok.tak berniat pun nak jadi optometrist tak bertauliah.tapi.itu based from my own experience.iya.
oh!jangan terlalu obses untuk mata kelihatan besar.cun melecun seperti barbie segala.kau perlu tahu, mata kita hanya ada satu.tak ada jual kat kedai sparepart juga speedmart.

*baca label keluaran.product yang diluluskan.juga atas keyakinan yang berterusan.iklan.

ok.bye.

msg! cupcake i melimpah ruah.haha.dah kurang cumillll.
msg! malas nak pack barang.hmm.
msg! kek pon kene rase tau!
msg! thanx kerana.......eh.entahlah.

5 comments:

puterinuraqiliah said...

byk negativenya-_____-"

diba zakaria said...

weh bertuahnya kau jumpe blik! tak de lah kau susah hati kan memikir kan di manakah ia berada. haha terasa tau perihal nak mata besar mcm mata barbie. terasa2!

ziela a.k.a fazy said...

pu3 : oh.memang banyak.rajin2 google lagi.gamba infection paling huh. -_-''

deeba : haha.jgn lah terasa lebihlebih.i rase bersalah.-_-

pejal82 said...

oitt tido bukak arr cl doee..kang tak pasal muda2 dah jd janda kasim selamat ko kang arrr

ziela a.k.a fazy said...

baikk en pejal!
terimakasih atas ingatan anda.
hihi
^_^